HER KİTAP AŞIĞININ HAYALİ, ÇİN’DEKİ BİNHAİ KÜTÜPHANESİ

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

BİNHAİ KÜTÜPHANESİ

E-kitabı severim ama  “kitap kokusunu çekmeden, sayfalarının üst köşesini çizmeden olmuyor ” diyenlerden misiniz? Seyahatlerde, havaalanlarında o parfümden bu kreme koşmaktansa kendini kitapçılarda  kaybedenlerden misiniz? O zaman burası sizin için canlar. Her kitap severin gidip görmesi gereken tasarım harikası Binhai Kütüphanesi halk arasında “Göz” takma adı ile bilinmektedir.

Yukarıdaki videoyu seyrettikten sonra (youtube kanalıma üye olursanız çok sevinirim) aşağıdaki fotoğraf şölenine bekliyorum sizi canlar.

Burayı ilk defa Facebook’ta bir videoda gördüm. Çin’de olduğunu öğrenince burayı gidip görmek şart olmuştu. Ekim sonunda açılan Binhai Kütüphanesi’ni görmek için Kasım’da arkadaşımla görmek için yola çıktık.

Şangay’dan Tianjin şehrine 2 saatlik uçuk yolculuğundan sonra bir de iki saatlik bir metro yolculuğu eklenince yol git git bitmedi. Aynı gün gidiş dönüş yapacağımız için vaktimizi iyi değerlendirmemiz gerekiyordu.

Binhai Kütüphanesi, Tianjin’in Binhai Kültür Bölgesi’nde yer alıyor. 33,700 metrekarelik bir alana yayılmakta ve 1,2 milyon kitap barındırma kapasitesindedir. Kapasitesinde diyoruz ama bu alan Binhai Kütüphanesi’nin sergi alanı olduğu için bütün kitaplar burda yok, kitapların olmadığı raflar kitap şeklinde duvar kağıtları ile kaplanmıştır. Akıllarda “o kadar yükseğe nasıl ulaşacağız?” sorusu olabilir ama dediğim gibi onların hepsi duvar kağıdı. Bu durumu daha önce bilmediğimiz için ilk karşılaştığımızda bizde ve diğer yabancılarda da hayal kırıklığı yarattı. Kütap okumaya gelmişiz ama bazı raflar boştu. Gerçi buranın sergi alanı, konferans salonu olduğunu öğrendiğimizde durum biraz netlik kazandı.

Binhai Kütüphanesi’nin açıldığı ilk hafta her gün 10binlerce kişi buraya akın edince, unutmayın Çin’deyiz dolayısı ile normal, kütüphanenin önünde uzun kuyruklar oluşmuş. Biz sabah geldik, kuyruk yoktu ama öğleden sonra kütüphanenin önünde upuzun bir kuyruk oluştu, o yüzden sabah gelin.

Bu kadar ilgi gören bir kütüphanenin sergi alanının sessiz olmasını bekliyorsanız yanılıyorsunuz, sesler sesler, o yüzden buraya okuma odaları da yapılmış, oralarda çıt çıkmıyor, görevliler uyarıyor.

Bu sergi alanı, konferans salonu olarak da geçiyor, oturarak 110 kişi alabiliyor. Bence oturarak çok daha fazla insan alır ama 110la sınırlamışlar.

Dediğimiz gibi bazı raflar bomboş, bazı raflar da dolu. Kitaplar organize değil buarada, edebiyat kitabının yanında gezi kitabı bulunuyor, hemen arkasında da karikatür kitabı. Yabancı kitapları sergi alanında bulamadık. Görevlilerden birine sorduğumuzda bizi 3.kata yönlendirdi ama biz yine de bulamadık hahaha.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Binhai Kütüphanesi, uzaktaki parktan tasarımından dolayı göz şeklinde görülebildiğinden takma adı da göz olmuştur. “Haydi göze gidelim, göze geldin mi?” Kulağa biraz ilginç geliyor tabi haha.

Binhai kütüphanesi 5 katlı, üst katlar okuma odaları, dinlenme alanları, halka açık bilgisayarlar ve kitap ödünç alma sistemleri bulunmaktadır.

Bu kütüphane Hollandalı mimarlık firması MVRDV ve Tianjin Şehir Planlama ve Tasarım Enstitüsü birliği ile tasarlanmış ve inşaası 3 yılda bitmiştir.

Buarada Binhai Kütüphanesi’nin bulunduğu Tianjin şehri dünyanın 6.kalabalık şehridir. Burası Forbes 500 şirketinin %85’inin burda ofis açması ile bu şehrin gelişimi hız kazanmıştır.

Tianjin şehri, Çin’in gelecekteki inovasyon, finans ve üretim merkezi olarak konumlandırılmış ve şehrin altyapısı buna göre oluşturulmaktadır. Çin’in yaptığı güzel birşey varsa o da en az 10 yıllık planlar işe şehirlerini geliştirmeleridir.

Şehir de toplu taşıma sistemleri de son derece gelişmiş ve şehir bir ucundan diğer ucuna metro sistemleri ile ulaşılabilir kılınmış.

Tianjin, Pekin’e çok yakın. Buraya Binhai Kütüphanesi için gelmiştik ve 4 saat sonra da geri dönmek durumunda kaldık. Ama Pekin’e gittiğimde buraya tekrar geleceğim ve o zaman bu kütüphanenin gelişimini görüp şehri daha yakından gözlemleyebileceğim.

Bir sonraki seyahatimizde görüşmek üzere ve hala takibe almadıysanız da çaktırmadan hemen aşağıdaki linklerden takipler, beğeniler gelsin TIK TIK: Facebook, Instagram, Youtube, Twitter

Şangay’dan kocaman sevgiler

2 Comments

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CommentLuv badge